betekenisvol leren

betekenisvol leren
de echte werkelijkheid in de school

zaterdag 21 januari 2012

week 22: beroepenmarkt als startactiviteit en aanzet tot werken in een tuincentrum

Een beroepenmarkt als orientatie op beroepen.
Ouders komen vertellen over het beroep dat zij hebben.
In verschillende rondes maakten de kinderen kennis met een vijftal beroepen.
Het was geweldig om te zien hoe ouders enthousiast vertelden over hun beroep. Super, gewoon!

Wat in expert lezen ontdekt was konden we hier in de praktijk checken: bij sommige beroepen heb je speciale werkkleding nodig en voor veel beroepen moet je eerst leren.

De fotograaf vertelde over haar werk en we mochten heel voorzichtig met haar fototoestel een foto maken. De loodgieter vertelde en liet zien hoe het water afgevoerd wordt.


De melkboer vertelde over vroeger. Hoe de melk vroeger werd rondgebracht bij de mensen. De vrachtwagenchauffeur vertelde over zijn werk. Ook mochten we even in die grote vrachtwagen zitten. En de analiste vertelde over haar werk in het laboratorium.

Voordat we naar de beroepen markt gingen had ik geinventariseerd wat de kinderen later graag willen worden. Onder de jongens was opvallend veel vrachtwagenchauffeur gekozen. Die vonden het prachtig om bij die grote vrachtwagen te kijken. En veel meisjes hadden dolfijnentrainster gekozen. Maar na afloop van de beroepenmarkt vonden een paar meisjes analiste ook wel erg leuk!


Daarnaast is er deze week ook een brief van het tuincentrum aan onze groep bezorgd.
Of het mogelijk is dat er een afdeling van het tuincentrum bij hen gemaakt kan worden.
We hebben ons vervolgens georienteerd op het werken in een tuincentrum. (het tuincentrum is heel bekend voor de kinderen). We hebben gekeken wat we al weten. Dat werd een hele lijst.
Die kennis hebben we verder uitgebreid door te kijken naar een filmpje over werken in een tuincentrum. Komende week gaan we kijken wat we nog meer willen weten over het tuincentrum. Welke vragen we hebben.
Een bezoek aan het tuincentrum kan ons helpen die vragen te beantwoorden en een eigen tuincentrum op te starten. Een start met de inrichting kan alvast gemaakt worden, want het tuincentrum heeft al heel veel spullen voor ons gebracht....

1 opmerking:

  1. Ik vind dit blog.I ben echt blij dat ik deze informatie over bericht gevonden is echt nuttig voor ons. Ik heb zeker deze website lief te hebben, te houden op. Uitstekende post.

    http://www.inuwtuin.nl

    BeantwoordenVerwijderen