betekenisvol leren

betekenisvol leren
de echte werkelijkheid in de school

vrijdag 23 maart 2012

week 30: de eindpresentatie

Werken naar een doel. Heel duidelijk is te zien hoe kinderen gemotiveerd zijn om te werken als ze weten waar het voor is en er dan ook iets moois willen maken. Aan alle aanplakborden wordt hard gewerkt. Prijskaartjes worden gemaakt.
Woensdagochtend gaan we alles klaar zetten.
Omdat ik het belangrijk vind dat de kinderen verantwoordelijk zijn voor hun eigen "kraam" op onze markt, heb ik voor elk tweetal een briefje gemaakt waarop staat waar ze moeten zijn en stap voor stap in korte zinnen beschreven wat ze moeten doen. Expert lezen in de praktijk!
Zo leuk om te zien dat je dan zelf bijna niets meer hoeft te doen. Alles stond klaar toen het tijd was om naar huis te gaan.
Voordat iedereen wegging hebben we nog precies doorgesproken hoe alles zou gaan. Dat geeft rust en duidelijkheid.

Donderdagochtend is het dan zover. De kinderen zitten op de grond vooraan in de klas en de ouders staan erachter. Want eerst is er een presentatie van een aantal beroepenboekjes die door de kinderen zelf zijn gemaakt.
Aan de hand van een powerpoint met 2 foto's van elk beroep (1 van het kind die het beroep uitbeeld en van een "echt iemand") vertellen of lezen de kinderen voor wat ze te weten zijn gekomen over hun beroep, wat ze later willen worden. Ik ben trots op deze kinderen die dat zo durfden!

Daarna ging iedereen naar zijn eigen kraam en kon de verkoop beginnen. Er waren ook kraampjes waar niets verkocht werd maar waar kinderen vertelden. een kraampje met voorwerpen van verschillende beroepen, met plantjes van ons onderzoek met de bonen, met tuinontwerpen die we hadden gemaakt. Koffie en thee werd er geschonken.
Ook had een ouder bloemen geregeld om te verkopen. We hadden ontzettend veel gerbera's, maar het lukte om ze allemaal te verkopen. De prachtige foto's werden ook goed verkocht. Evenals de schilderijtjes en de placemats die gemaakt waren.
2 aan 2 had iedereen een "kraam".
We zijn helemaal blij en trots dat we aan het eind van de verkoping wel 200 euro verdiend hebben!
Die gaan naar de arme kinderen, zoals we hebben bedacht.
Vrijdag hebben we de foto's bekeken. En de thema afsluiting is dan een mooi onderwerp voor de tekst van de week. Hele verhalen worden er opgeschreven. Zo kan een activiteit weer leiden tot een schrijfactiviteit.
De groepsmoeder hebben zo geweldig geholpen deze morgen. Heel hartelijk bedankt voor jullie super inzet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten