betekenisvol leren

betekenisvol leren
de echte werkelijkheid in de school

zaterdag 10 november 2012

betekenisvolle activiteiten met boeken


Boeken zijn er om te lezen en van te genieten. Zo heb ik in de boekenkring een boek gepresenteerd en hebben we met de illustraties zelf een nieuw verhaal gemaakt. (zie hiervoor "de boekenkring)

Ook de kinderen willen graag vertellen over boeken die zij hebben gelezen.
Er wordt deze week een start gemaakt met de presentatie van een boek door de leerlingen zelf.
Aan de hand van een paar illustraties wordt verteld waar het boek over gaat.
Wat ze van het boek vinden en lezen ze een klein stukje uit het boek voor.
Na afloop van de presentatie mogen de kinderen vragen stellen over het boek en worden er tips en complimenten uitgesproken. De leerling die het boek gepresenteerd heeft mag dan het boek geven aan iemand die het boek nu graag wil lezen (grappig om te zien, dat heel veel kinderen dan het boek graag willen lezen) en ze mag ook kiezen wie de volgende keer een boek mag presenteren (ook hier willen heel veel kinderen gekozen worden)
Bij het presenteren heb ik een kleine hand-out gemaakt waarop staat wat een boekpresentatie inhoudt, die ik samen met de leerling dan doorneem. Maar je merkt dat leerlingen heel snel doorhebben wat er van ze verwacht wordt bij een presentatie.
 
 

Naast het presenteren van boeken is er ook de activiteit van zelf een boek maken.
Teksten maken en boeken, verhalen en teksten lezen, het zijn activiteiten die op school steeds terugkeren.
Zo hebben we met de klas samen een boek gemaakt over ons bezoek aan de fotograaf.
Elk kind kreeg een foto.
Bij elke foto is kort iets opgeschreven. Zo maakten we samen een verslag.
Het verslag is ingebonden en het boek is voor iedereen te lezen in de leeshoek

In het volgende thema over ridders en kastelen willen we de activiteit van "een boek maken" centraal stellen. Ieder kind maakt zijn eigen boek.
Een boek maken is  nl. een activiteit waarbinnen kinderen niet alleen veel van zichzelf kwijt kunnen, zoals hun ervaringen, ideeen en fantasieen. Het is een een activiteit om dingen te weten te komen, op- en uit te zoeken die in het boek worden vastgelegd. Zeker het thema ridders en kastelen leent zich daar goed voor.

Om zelf boeken te kunnen maken is het nodig dat de kinderen in contact komen met veel boeken. Prentenboeken, verhalen, informatieve boeken.
De boekenkring biedt de gelegenheid om nieuwe boeken aan te bieden. De boekenkring levert op deze manier literaire informatie op maar ook opstapjes naar eigen verhalen en teksten.

Zo gaan we de komende weken boeken, expert lezen  en zelf een eigen ridderboek maken (tekst van de week)  met elkaar verbinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten