betekenisvol leren

betekenisvol leren
de echte werkelijkheid in de school

maandag 2 juli 2012

week 38: thema afsluiting

Het schooljaar loopt ten einde. Het laatste thema wordt afgerond. In de afgelopen weken hebben we nog gewerkt aan het thema aan de hand van een aantal filmpjes, die goed aansluiten bij het thema op reis. Zo hebben we gekeken naar Koekeloere: op reis met een prijs en hutspot met kebab.
Beiden gaan over een vakantie in Turkije. Een mooie manier om te laten zien hoe het leven in dat land is. We hebben kringgesprekken hierover.
Daarnaast hebben we ook gekeken naar Geoclips: kijk op de kaart.
Een hele leuke infofilm over kaart lezen. De kinderen gingen daarna kijken op een plattegrond van hun eigen dorp op zoek naar hun eigen straat, de straat van de school en andere bekende dingen.
Daarna kregen ze een plattegrond van de school en gingen ze twee aan twee op zoek welk lokaal er op hun plattegrond was aangekruist. Vonden ze heel interessant.
Als afsluiting van het thema hebben we een landenfeest georganiseert. Het paspoort wat tijdens de thema activiteiten hebben gemaakt wordt gebruikt om de spelletjes in af te stempelen.
Het is die middag prachtig weer. De spelletjes worden lekker buiten op het plein gespeeld.Het is een gezellige middag. Ouders komen kijken. Een eenvoudige maar leuke afsluiting van een thema.

Hiermee ben ik aan het eind van een schooljaar vol OGO activiteiten gekomen. Het bijhouden van deze weblog is voor mijzelf heel leerzaam geweest. Het doet je nadenken over hoe je invulling aan dit concept wil geven. Hoe je jezelf daarin kan ontwikkelen en verbeteren.

Ik hoop dat deze weblog ook een stimulans voor anderen is geweest om met ontwikkelingsgericht onderwijs aan de slag te gaan.

Volgend schooljaar ga ik samen met mijn collega Jeanine aan het werk in een 3-4 combinatie.
Eigenlijk was ik van plan om te stoppen met deze weblog. Alles wat ik te delen heb over het werken in thema's in groep 3 heb ik door gegeven.
Maar omdat 3-4 combinatie en OGO een hele nieuwe uitdaging voor ons is,waar weer hele nieuwe aspecten van OGO (meer onderzoek) en de organisatie daarvan aan bod komt,  heb ik besloten toch nog een jaar deze weblog bij te houden.
Ik wil dan met anderen delen hoe we in een combinatie groep het ontwikkelingsgericht onderwijs gaan vormgeven. Voor ons is dat een nieuwe zoektocht en veel uitproberen, omdat we in groep 3 geen leesmethode hebben en in groep 4 nog wel een taalmethode. Vraag is nu of we  de taalmethode gaan gebruiken voor groep 4. En zo niet, hoe gaan we dan aan het werk.
De doelen voor het taalonderwijs hebben we al uit de methode gehaald, zodat we weten waar we aan moeten werken in groep 4.  Maar hoe gaan we dat concreet maken. Dat wordt onze eerste uitdaging.
In de vakantie gaan we ons hierover buigen.                                                   Groep 3b van de Schakel: jullie zijn top!!
                                                     Het was een fantastisch jaar met jullie!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten