betekenisvol leren

betekenisvol leren
de echte werkelijkheid in de school

woensdag 9 mei 2012

week 34 de wereld in als voorbereiding voor het spel

Onze thema hoek is nog niet ingericht. Vraag is natuurlijk wat daar moet komen. De kinderen willen graag een reisbureau, een vliegveld en eigenlijk het liefst ook nog een plek waar je dan op vakantie bent. Hoe moeten we dat gaan realiseren?
Belangrijk is dan om eerst de werkelijkheid te gaan verkennen. Vanuit de kennis die we dan opdoen, kunnen we de themahoek gaan opzetten.
Contact met de wereld om ons heen is hier in deze fase nu essentieel.
Om te weten hoe het er in een vliegtuig aan toegaat, hebben we steward Joop uitgenodigd. Hij komt vertellen over het werken in een vliegtuig.
Hij vertelt hoe hij altijd een grote koffer meeneemt als hij op reis gaat.
Vandaag zit er in de koffer van alles om te laten zien over zijn werk. Zoals een schort die hij aantrekt als hij eten gaat ronddelen. Een model van een vliegtuig. En ook nog een echt stewardessenpakje om aan te trekken. Dat pakje mag ook een poosje op school blijven. Dat kunnen we goed voor de thema hoek gebruiken!
In een tekst van de week schrijven de kinderen op wat ze geleerd hebben van steward Joop.
Zo kan een concrete activiteit weer aanleiding zijn om teksten te schrijven.
Stukjes van die tekst kunnen later ook weer gebruikt worden bij het spelscript.
Zo zijn de activiteiten voor de kinderen betekenisvol.
De tweede concrete activiteit is een bezoek aan het vliegveld van Rotterdam.
Daar hebben we een speurtocht uitgezet die de kinderen gaan maken. Met de informatie die ze hier opdoen kunnen we dan op school aan de slag.
Naast het maken van de speurtocht, krijgen de kinderen ook een wegwerpfototoestel per groep. Ze mogen daarmee foto's maken van dingen die zij belangrijk vinden van een vliegveld. We zijn heel benieuwd hoe de foto's geworden zijn!
Er is op het vliegveld ontzettend veel te zien voor de kinderen. Ze zien hoe er ingecheckt wordt. Hoe de douane werkt. En er landen wel 3 vliegtuigen! We kunnen het allemaal van dichtbij zien.
Met heel veel meer kennis gaan we weer terug naar school. We kunnen aan de slag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten